Loop part 1. Peter Greenaway

Ja fa una setmana que es va inaugurar la seva desena edició del festival Loop de videoart a Barcelona.

Un total de 48 galeries presentaven les seves obres, algunes d’elles es mostraven per primer cop, a les habitacions de l’Hotel Catalonia. Un exemple és la galeria catalana N2 Galeria que presentava una creació del cineasta Peter Greenaway. De fet el mateix creador va estar al festival, no només més per presentar la seva peça, sinó que també per donar una xerrada sobre la creació audiovisual, el paper del videoart i el cinema.

Peter Greenaway Loop 2012

De fet que no va deixar indiferent a ningú; en el col·loqui va deixar ben clar la seva posició vers l’estat actual del cinema afirmant coses com; “cinema is dead, boring, predictable.” o “Frame is a complete artificial structure”. Greenaway afirmava que el cinema té els dies contats i que està esperant la gran revolució dels nous mitjans. Es queixava de que sempre hem estat condicionats a la narrativa i no a la imatge i que per això no entenem la imatge en si mateixa “people don’t understand the image”. Estem esclavitzats per la narrativa. Tot i així, ell presentava una obra que, a la fi, acabava sent subjecte a la narració.

La peça anomenada Heavy waters, 40.000 years in 4 minutes ens està explicant la història del nostre planeta en 4 minuts; l’escalfament global, desglaçament dels pols, l’era glacial i un altre canvi climàtic. Un naixement d’una altra era i la desaparició de les espècies (com fa milions d’anys van desaparèixer els dinosaures). Greenaway, reflexiona sobre el temps actual i ens proposa 5 pantalles que funcionen al mateix temps i que es mostra la terra en diferents fases. Una obra cíclica que, a la fi, explica un relat. Això si, no s’ha fet amb una càmera de cinema, sinó amb l’ordinador, cada una d’aquestes pantalles, estan dividies en 6 seccions que mostren diferents angles d’una mateixa acció, de manera que, cadascuna d’elles, té una certa independència.

Heavy waters, 40.000 Years in 4 minutes

Però deixant de banda a Greenaway, haig de dir que vaig fer una marató per poder veure cadascuna de les creacions que es presentaven. Hi haig de dir que vaig descobrir peces i autors d’allò més interessants. No parlaré de tots però si d’aquells que em van cridar l’atenció i que crec que se’ls ha de seguir la pista. Però, ho faré en una altra entrada.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: